13. huhtikuuta 2010

Sunnuntain jäljestelyt ja temppuilut

Eli sunnuntaina tein Mimmille tämän vuoden ekan jäljen. Se oli vanhassa kuusi metsässä ja pituudeltaan noin 15m. 10 metrin kohdalla oli tosi loiva mutka. Ja oli noin 15min vanha. Heti kun hain Mimmin sisältä ja laitoin jälkiliinan alkoi nuuskutella "missä, missä,missä jälki" Osaa siis yhdistää liinan jäljestämiseen. Alkuun oli tallattu neliö, jossa oli nameja. Ja myös lopussa samanlainen neliö, jokaisessa askeleessa myös nami. Puhdisti ekan neliön hyvin, kun päästiin jäljellä jäi ensimmäiset makupalat syömättä, sellainen hoppu oli. Yritin tulla hitaasti, jotta kaikki namit tulisi syötyä. Pari kertaa siirtyi sekundäärijälkelle, mutta palasi pian primaarijäljelle :-D Vaikka ei poiminut kaikkia nameja teki siitä huolimatta tarkkaa työtä. Erityisesti kulmaan olin todella tyytyväinen. Teki tosi tarkasti. Jatkoi 20cm kaarroksesta eteenpäin ja palasi takaisin ja lähti oikeaan suuntaan. Lopussa myös neliö kokoa 1m kertaa 1m. Sekin tuli puhdistetttua hyvin. Voi että olen tyytyväinen omaan pikku bokseriini :-)  Pitää vielä miettiä onko tuo makkarajälki varmasti se opetustapa jolla tämä kannattaa opettaa.
   Sitten "uusi" temppumme joka on harjoittelussa on laskeminen. Mimmi kopauttelee laatikkoa tassullaan kunnes saa minulta salaisen merkin (siirrän kädet selän takaa eteen) sitten lopettta. Laskutoimitus ei saa ylittää 5.  Ja tässä koulutussuunnitelma -ja päiväkirja. En ole vielä mikään kovin hyvä tekemään noita, mutta näillä pärjätään :-/

LASKEMINEN


Jatketaan harjoittelua, mutta nyt treenisuunnnitelman kanssa:

ABC-analyysi:

A: Vihje: Paljonko on……? Laatikon näkeminen.

B: Tassun nostaminen laatikon päälle ja siitä laskeminen, useampi toisto.

C:Toimintaa vahvistetaan naksautuksella ja sen jälkeen tulevalla namilla.

1.Toiminnan ennakkoehdot.

Aluksi laatikon päällä pidetään kosketusalustaa. Se häivytetään niin pian kuin mahdollista eli heti kun Mimmi 80% varmuudella laskee tassun kosketusalusta ja laatikon päälle.

2.Toiminnon aikaansaaminen.

Toimintoa harjoitellaan minun huoneessa niin kauan, että temppu on ”valmis” ja suoritusvarmuus 80%. Toiminnon aikaansaaminen aloitetaan kosketusalustalla. Heti kun Mimmi 80% varmuudella laskee tassunsa alustalle, sitä aletaan häivyttää vähitellen, jonka jälkeen Mimmin pitäisi alkaa tarjota laatikon koskemista tassulla ilman kosketusalustaa. Mikäli ei laske tassua kosketusalustan päälle 10s. Jatketaan vielä harjoittelua kosketusalustan kanssa. Heitän palkan lattialle, koska ei ole väliä liikkuuku koira pois tai oikeastaan parempi niin.

3.Operantin toiminnan muokkaaminen

Kun temppu onnistuu 80% varmuudella voidaan alkaa lisätä ympäristön häiriötä mm. ainakin nämä: radio päällä, ovi auki, katsojia, (toinen koira, joka ei tule Mimmin nokan eteen vaan pysyy kauempana). Makupaloja ei häivytetä pois vaan Mimmin pitää oppia että sen pitää kopauttaa jakkaraa useammin ennen kuin saa namin. Ja menettämättä motivaatiota!! Kosketusalusta häivytetään niin että kun siihen astuminen laatikon päällä on 80% varmuudella tehdään harjoituskerran alussa muutama toisto kosketusalustan kanssa, jonka jälkeen se otetaan pois ja Mimmin pitäisi taas koskettaa alustaa, jos Mimmi ei tarjoa mitään toimintoa 10s siirrytään harjoittelemaan kosketusalustan kanssa vielä hetkeksi.

1.Aluksi palkitaan heti kun mimmi astuu kosketusalustalle, joka on lattialla.

2.Alusta siirretään laatikon päälle. Jolloin palkitaan kun mimmi astuu alustalle.

3.Alusta häivytetään pois.

4.Kopautus laatikkoon 1-5 kertaa. Niin että tehdään lukuja epäsäännöllisesti, ettei voi koskaan tietää milloin naksaus tulee.

5.Salaisen merkin lisääminen (siirrän kädet eteeni selän takaa) Aluksi niin että kun Mimmi on kopautellut riittävän monta kertaa siirrän kädet eteeni näkyvästi niin että mimmi varmasti huomaa ja naks. Pikkuhiljaa käsien ”näkyvyyttä” vähennetään.

4. Ärsykekontrolli

    1. Vihje samalla kun koira suorittaa toiminnon (10-20 toistoa)

    2.Vihje juuri ennen kuin koira suorittaa toiminnon (10-20)

   3. Toimintoa yhä haastavimmissa tilanteissa (80%varmuus)

5.Määrän ja keston lisääminen
Kestoa lisätään niin että Mimmin motivaatio säilyy. Jokaisen vaiheen alussa yhdellä harjoituskerralle toistoja on 5-10 riippuen siitä miten mimmin kiinnostus säilyy.

6.Yleistäminen

- Ovi auki

- Eri seinällä

- Viereisessä huoneessa

- toisessa huoneessa yläkerrassa

- alakerrassa

- ihmiset

- koirat

- ulkona

- eri vaatteet

Tuossa nyt jotain lisää tulee jos tulee mieleen

KOULUTUSPÄIVÄKIRJA:

Su 11.4.2010

Alkoi: 15.33 Päättyi:15.34

Paikka: Mun huone

Tilanne ennen harjoitusta: Osaa koskea tassulla kantta.

Kriteeri: Koskee tassulla kantta.

Harjoituskerrat:1-1-1-1-1 1-1-1-1-1

Tilanne harj. jälkeen: Varmistuksena: osaa koskea tassulla kantta.

Kommentit:-

1 kommentti:

  1. Kiva! Olen juuri menossa kanssa tekemän Fannyn kanssa kevään ensinmäistä MEJÄ-jälkeä ;) :D
    Aijon tehdä pitkän ja jättää nyt namit kokonaan pois matkalta, kun on samanlainen kuin Mimmi, että kauhea hoppu eikä kerkeä nameja syömään ;) Kouluttaja kerran sano että siten siitä voisi päästä että ei ainakaan koskaan päästä koiraa syömään jäljelle jääviä nameja jäljen jälkeen :) Kun minäkin ennen päästin vapaaksi Fannin jäljen lopussa ja sitten se tietysti juoksi jälkeä takasi ja söi kaikki matkalle jäänet namit :D

    VastaaPoista

Kiitos kommenteistasi :)